Agricultura de precizie şi noile tehnologii

În prezent, agricultura de precizie şi tehnologia au devenit indispensabile şi în fermele din România. Noi am constatat că, în ceea ce privește eficientizarea, rezistă doar cei care ţin pasul cu noile tehnologii, implementându-le în propriile ferme. Am întâlnit fermieri ce fac performanţă atât în ferme de 250-500 ha cât şi în ferme de câteva mii de hectare.

Practicarea agriculturii de precizie reprezintă nu doar progresul fermei, ci însuşi viitorul afacerii, motiv pentru care fermierii trebuie să fie mereu informaţi şi deschişi la nou. Nu putem discuta despre agricultura tradiţională decât dacă o privim ca pe un domeniu de nişă, nu ca pe unul de masă.

MEWI reprezintă în România producători de marcă în tehnica agricolă, producători ce investesc anual sume uriaşe în cercetare-dezvoltare, şi ale căror inovaţii ajung şi în fermele de la noi.

Eficienţa şi performanţa sunt rezultante ale utilizării agriculturii de precizie, fermierii fiind permanent informaţi despre culturile lor şi despre producţiile agricole, costurile fiind, astfel, ţinute tot timpul sub control. Într-un newsletter anterior (http://www.mewi.ro/ro/blog/articol/fuse%C2%AE-technology-%E2%80%93-strategia-agco-pentru-agricultura-de-precizie) vă prezentam tehnologia FUSE a companiei AGCO, modul modern în care fermierii îşi pot gestiona afacerea, punând în legătură, în timp real, toate informaţiile despre flotă, parcelele de teren (cu caracteristici diferite), intrările de îngrăşăminte, erbicide, seminţe etc.

Iată mai jos alte câteva elemente care fac posibil să vorbim despre agricultură nu în hectare, ci în precizie de centimetri.

 

4 sisteme indispensabile în agricultura de precizie

AutoGuide-ul este sistemul cel mai utilizat în acest moment, indispensabil pentru majoritatea lucrărilor, tractoarele din seriile mari având în standard această echipare. Utilizarea ghidării prin GPS are drept principalele avantaje reducerea compactării solului, aplicarea cât mai exactă a tratamentelor în oricare din perioadele de dezvoltare, prelucrarea precisă a solului în benzi, efectuarea lucrărilor atât pe timp de zi cât și noaptea cu aceeași acuratețe, operatorul fiind mult mai odihnit la sfârşitul zilei şi putând urmări mult mai atent funcțiile utilajului atașat în spate.

Funcții precum SectionControl, VariableRate, VariableSpeed, AutoForce sunt elemente din ce în ce mai solicitate în dotările echipamentelor pe care clienţii noştri le achiziţionează. Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România, spune că ”majoritatea acestora se află în dotarea standard a utilajelor Horsch, fiind testate în România de ani buni, cu rezultate excepţionale.”

Sistemul SectionControl a fost dezvoltat pentru a putea evita suprapunerile atât la însămânțare cât și la tratamentele fitosanitare sau aplicarea de îngrășăminte, având drept rezultat reducerea consumului de materiale și, în consecință scăderea costurilor /ha, dar și mai multă responsabilitate față de mediul înconjurător.

VariableRate permite atât dozarea semințelor cât și a îngrășămintelor în funcție de cartarea zonei și de stadiul de dezvoltare a culturilor. De exemplu, fermierii din sudul țăriii care își irigă culturile, folosesc acest sistem pentru a semăna porumb cu o densitate de 85.000 plante/ha și 250 kg îngrășăminte/ha în interiorul zonei irigate cu ajutorul pivotului și o densitate de 75.000 plante/ha și 190 kg îngrășăminte/ha în exteriorul zonei irigate.

Sistemul revoluționar AutoForce are avantajul de a realiza și controla în cel mai mic detaliu adâncimea de semănat. Se evită astfel compactarea în profunzime a solurilor, răsărirea neuniformă, precum și încetinirea dezvoltării plantelor. Acest lucru se realizează cu ajutorul sistemului de cântărire poziționat pe paralelogramul secției de semănat, care monitorizează presiunea cu care se acționează asupra solului. Este vorba de o pendulare continuă a presiunii exercitate asupra paralelogramului în funcție de structura solului.

În loc de concluzie, vom preciza că nu este există doar o anumită tehnologie sau o categorie de tehnologii care ar trebui evidenţiată. Cel mai important lucru, indiferent de mărimea exploatațiilor agricole, este capacitatea acestora pentru inovare și stimulentele care li se pot oferi. Odată ce au capacități adecvate, cu acces la tehnologie, la cunoștințe și la infrastructură, agricultorii vor alege tehnologiile potrivite lor și chiar vor găsi noi modalități de utilizare și combinare a acestora.