Cu ochii pe ele: Top 4 cele mai interesante inovații din tehnica agricolă, prezentate la Agritechnica 2017

Târgul de la Hanovra s-a încheiat, la mijlocul lunii noiembrie. Însă, cei care au avut ocazia să fie acolo știu că partea cea mai interesantă abia acum urmează. Ne așteaptă, pe toți, un an plin de inovații în domeniul tehnicii agricole de vârf – iar asta nu poate să fie decât o veste grozavă pentru fermierii care doresc să obțină rezultate remarcabile.

Au fost prezentate destul de multe inovații, pentru un domeniu în care te întrebi ce ar mai putea fi nou. Au fost decernate premii (multe dintre ele pentru mărci aflate în portofoliul MEWI). Noi am vrut să știm care dintre acestea li s-au părut cele mai interesante managerilor și directorilor din MEWI. Am întrebat și iată ce a rezultat: 

 

 

Fendt e100: un tractor verde pentru un viitor verde

e100 este primul tractor 100% electric. Acest lucru spune multe despre investiția companiei Fendt în inovație, dar și despre angajamentul lor pentru un viitor mai bun, mai curat, mai verde – un angajament, de altfel, demonstrat și în trecut.

Cum este caracterizat e100?

Tractorul electric de la Fendt dezvoltă 100 CP, fiind potrivit pentru lucrări ușoare. Cu toate acestea, datorită nivelului redus de zgomot, e100 poate fi folosit cu succes și în interiorul așezărilor urbane (pentru acțiuni de deszăpezire, de exemplu).

Compactul e100 funcționează cu ajutorul unei baterii lithium-ion de 650 V, care poate fi încărcată de la orice priză exterioară de 400 V sau 22 Kw. Bateria ține 5 ore în lucru efectiv și poate fi încărcată până la 80% în doar 40 de minute. Mai mult, tractorul poate fi folosit atât cu echipamente tradiționale, cât și cu echipamente electrice.

Beneficiile tractorului electric Fendt sunt multiple. Așa cum ne-a spus și Bogdan Balaban, director al Departamentului Piese de schimb MEWI, "viitorul este al mașinilor și utilajelor fără emisii și pentru că Fendt a înțeles asta a și făcut un pas curajos lansând primul tractor 100% electric."

 

 

SmartTouch – simplu, la îndemână

Producătorul finlandez Valtra a plecat de la Agritechnica încărcat de premii – și pe bună dreptate. Se știe de mult timp că designul și fiabilitatea tractoarelor produse de ei ating mereu cele mai înalte standarde. La Hanovra, anul acesta, Valtra a dovedit din plin că produsele lor ”nordice” sunt demne de a fi în centrul atenției. Precum cotiera SmartTouch, un sistem creat pentru a fi extrem de ușor de utilizat.

SmartTouch-ul Valtrei este, practic, un panou de comandă ce permite operatorului să acționeze toate funcțiile tractorului de pe cotieră. Ecranul touchscreen a fost creat pentru a fi pe înțelesul oricui, cu meniu intuitiv – așa că oricine poate învăța, într-un timp foarte scurt, cum să folosească acest sistem.

De la luminile utilitare la controlul hidraulic al supapelor și al încărcătorului frontal, SmartTouch face ca totul să fie extrem de facil. Disponibil inițial doar la seria S, de acum sistemul se va regăsi și la Valtra seria T, un aliat veritabil al fermierilor care pun tehnica și eficiența în topul priorităților lor. 

 

 

Fendt 900 Vario MT – pune agricultura pe...șenile

Primul tractor șenilat creat de producătorii de la Marktoberdorf este o noutate ce a stârnit multă curiozitate. Poate părea similar vechiului Challenger, însă este îmbunătățit cu tehnică Fendt, și construit de la 0 în fabrica de la Marktoberdorf. Fendt 900 Vario MT este un ”hibrid” ce îmbină, cum ar spune americanii, the best of two worlds (trad. ce e mai bun din ambele lumi).

Ce îl face atât de special pe 900 Vario MT?

Șenilele, în primul rând. Dar dincolo de șenile, acest nou tractor de la Fendt reușește să îmbine armonios, cum numai nemții ar putea să o facă, confortul, tehnica înaltă și eficiența. Mai concret: sistemul SmartRide, sistemul ConstantGrip și sistemul de suspensie al cabinei sunt toate concepute pentru a face operarea lui 900 Vario MT cu adevărat confortabilă.

Alex Karacsonyi, service brand manager, ne-a spus și el că este nerăbdător să încerce 943 Vario MT (cel mai puternic din seria 900, cu 431 CP): "E combinația cea mai bună: cutie Vario și șenile. Mai sunt, desigur, și alte modificări care să-l ajute la lucru, dar cel mai mult sunt curios să văd cum se comportă motorul în 7 pistoane și cutia Vario pe șenile."

 

 

Mars – nu de pe Marte, ci de la Marktoberdorf

MARS este un concept complet inovativ în domeniul agriculturii. Construiți ca “roiuri” de roboței, MARS permite fermierilor să controleze, de la distanță, însămânțarea cerealelor. Mai mult, acești roboței pot aduna informații despre fiecare sămânță, pentru a oferi agricultorilor șansa de a cunoaște evoluția particulară a fiecărui bob plantat. Toate informațiile sunt centralizate într-un sistem de stocare virtuală cloud și pot fi accesate oricând, de oriunde.

Conceptul MARS este unul ce pare desprins din filmele științifico-fantastice – marea diferență fiind că ei sunt reali și... utili. Construiți cu precizie nemțească și ca rezultat al unei bune cunoașteri a evoluției tehnologice din ultimii ani, roboțeii de la Fendt sunt, într-adevăr, o surpriză.

Sistemul OptiVisor, integrate în MARS, este creat cu scopul de a ușura complet munca fermierului. Practic, utilizatorul trebuie doar să introducă parametrii însămânțării, iar algoritmul din spatele OptiVisor va găsi cea mai eficientă soluție pentru a-și duce misiunea la îndeplinire.

De aici încolo, MARS va oferi informații vitale despre fiecare sămânță plantată. Astfel, fiecare decizie luată înaintea recoltării va fi bazată pe date concrete furnizate prin intermediul sistemului MARS. Spre exemplu, datorită informațiilor centralizate de MARS, fermierii vor putea erbicida plantația în mod corect și precis, fără a face abuz de erbicid și fără a risca sănătatea recoltei.