MEWI la Agritechnica 2017

Despre Agritechnica se vorbește încă mult timp după ce și ultimul vizitator (din cei peste 450.000) a părăsit halele de la Hanovra. Fie că e vorba despre noutățile fiecărui producător, fie că este vorba despre premiile pe care le primesc pentru inovații, ”vorbele” vor circula cel puțin doi ani, până la următoarea ediție. Pentru ediția din acest an, am dat ocazia unui grup de 125 de fermieri, în primul rând să asculte și apoi să vorbească despre, și în final să viseze și să-și dorească să ducă în ferma lor cel-mai-cel tractor sau utilaj agricol văzut la Hanovra. De asemenea, le-am oferit oportunitatea de a asculta, în limba română, detalii despre echipamentele agricole ale momentului. Și nu în ultimul rând, ne-am dorit ca aceștia să cunoască afacerea veche de peste 200 de ani a familiei Schröder. Locul în care angajații au 30, 40, 50 și chiar 60 de ani vechime în muncă. Să înțeleagă de ce.

 

S-a întâmplat așa: la sfârșitul anului trecut, managementul MEWI a hotărât că, în 2017, va merge la Agritechnica împreună cu 100 de fermieri. Nu se știa atunci dacă va fi un an financiar bun, nici ce turnură vor lua lucrurile până în noiembrie. Familia Schröder, însă, s-a arătat 100% susținătoare a ideii, plusând cu invitația de a vizita și sediul companiei mamă a MEWI.

 

S-au alăturat grupului MEWI alți 25 de fermieri din zona Moldova, clienți ai dealer-ului nostru Agritehnica (fără ”ch”). Și astfel a început, la distanță de un an pregătirea celei mai mari desfășurări de forțe pe alte meleaguri decât ale noastre.

De altfel, Daniel Mayer, directorul tehnic al MEWI, spunea că a auzit limba română la Agritechnica mai mult decât limba rusă, fapt confirmat și de DLG România, care a oferit peste 2.000 de bilete de intrare.

 

Ziua 1

Pe agenda primei zile a excursiei s-a aflat vizitarea a două dintre sediile Schröder Gruppe (18 fiind totalul reprezentanțelor din Germania, din totalul de 27 în Europa). Membrii întregului grup de vizitatori, ajuns la peste 160 de persoane – celor 125 fermieri li s-au alăturat echipele MEWI și Agritehnica Bacău – au fost oaspeți în hala de la Lastrup și Wildeshausen, acesta din urmă fiind locul din care a tot crescut afacerea cu utilaje agricole.

Ceea ce a început în 1810 ca o fierărie în Wildeshausen dăinuie și astăzi ca o afacere de familie – administrată de Heiner, Volker și Bernd Schröder. Deja ajunsă la a șasea generație, compania Schröder-Landmaschinen este condusă după valorile unei adevărate afaceri de familie, unde nevoile clienților obligă, și mai ales la corectitudinea în relațiile interumane.

La Wildeshausen toți cei prezenți au fost impresionați de magazie, de organizarea acesteaia, și de numărul mare de piese de schimb aflate în stoc: peste 100.000.

Iar hala, la fel de impresionantă, poate și pentru că service-ul Schröder este punctul forte al afacerii, s-a transformat în locul în care marele grup de vizitatori s-a bucurat de atenția exclusivă a familiei Schröder, care au organizat impecabil o seară specială.

 

 

Ziua a 2-a

8 ore pentru vizitarea halelor Agritechnica. Prezentări, în limba română, la standurile Fendt, Valtra și Horsch. Socializare la standul Schröder Gruppe, unde, cu mândrie, descoperim harta României și filialele MEWI și ale dealer-ului Agritehnica.

 

La standul Horsch, unde Constantin Curcă a fost de nestăvilit în prezentare noutăților, mai mulți fermieri din grupul MEWI s-au arătat interesați de noua semănătoare propusă de producătorul german, Serto SC, destinată fermelor mari. Aceasta are lățimi de lucru de 10 și 12 metri, caracteristicile principale fiind tăvălugii cu roți în combinație cu brăzdare de semănat dublu-disc grele. Similar binecunoscutului sistem Pronto, în spatele fiecărei roți a tavălugului se găsesc două brăzdare de semințe aflate la distanță de 16,6 cm. Pentru a asigura o plasare uniformă, Serto SC are tavălugi pentru nivelare și reconsolidare.

Jarco Kelity, service brand manager pentru Horsch, el însuși un fel de fermier (la sfârșit de săptămânăJ) pe 80 ha, spune despre aceasta că este, pe bună dreptate, un produs râvnit deoarece are două mari avantaje: ”fiind ușoară, se reduce puterea necesară de la tractor (adică o semănătoare de 12 m cu un tractor de 200 CP este o situație ideală), și, având lățime mare de lucru, se reduce timpul de lucru”.

 

 

Radu Tălpan, brand manager pentru Fendt, a prezentat grupului noutățile cu care producătorul german a venit la târg, 4 dintre inovații fiind chiar premiate cu argint pentru (vom vorbi pe larg în 2018 despre fiecare).

Spune, acum, că dintre toate, cel mai mult i-a plăcut tractorul electric.

MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) – sistemul de roiuri de roboței pentru agricultură

Combina IDEAL (AGCO)

e100 Vario – tractorul electric

VarioPull – sistemul automat pentru optimizarea distribuției sarcinii pe punți

 

 

Poate una dintre cele mai surprinzătoare mașini agricole prezentate anul acesta la Agritechnica, tractorul Fendt e100 reprezintă un pas  important pentru viitorul agriculturii.

”Cred că și la e100, la fel cum acum 6-7 ani, când mașinile electrice păreau o fantezie pentru care nu se vor arăta prea mulți doritori, vom vorbi peste 3-4 ani de o adevărată explozie a vânzărilor”, spune Radu Tălpan.

Pe scurt, e100 este un tractor 100% electric de mici dimensiuni (100 CP, mai exact), potrivit pentru lucrările ușoare. Datorită zgomotului redus, acest tractor va putea fi utilizat și în orașe, pentru diverse lucrări (de deszăpezire, de exemplu). Mai mult, calitățile tractorului e100 îl fac şi pe acesta lider în clasa sa: baterie lithium-ion de 650 V, capacitate de 100 kw; încărcare prin priză exterioară ce începe de la 400 V; încărcare 80% în doar 40 de minute; autonomie de 5 ore (în lucru efectiv) etc. Fendt e100 va fi disponibil începând cu 2018, în număr limitat. 

 

Și cum de la standul Fendt la Valtra nu este mare distanță (ambele fiind brand-uri AGCO), l-am ascultat aici pe George Tănase, brand manager pentru această marcă, de la care am aflat că premiile pe care le-au primit finlandezii anul acesta se datorează cotierei SmartTouch, interfața cu utilizatorul cea mai buna din întreaga industrie, în ceea ce privește modul de utilizare și design-ul: toate funcțiile cheie se află, cu adevărat, la îndemâna.

De remarcat, peste tot în expoziție, prezența foarte multor tineri și interesul pentru tot ceea ce este interactiv.

”La fel ca în domeniul auto, și în cazul echipamentelor agricole prezentate la Hanovra se observă utilizarea unor tehnologii de ultimă generație, care redefinesc standardele în domeniu. În aceste condiții, devine obligatoriu să pregătim temeinic atât tehnicienii noștri cât și operatorii”, afirmă dl. Cristian Dănescu, director general MEWI.

 

 

Ziua a 3-a

A fost ceea ce s-ar numi ziua decantării. Prea multă informație într-un timp atât de scurt are nevoie de procesare. Concluzii?

”Vreau să mulțumesc echipei MEWI pentru invitație și pentru experiența interesantă trăită alături de colegii de breaslă. M-am bucurat să cunosc oameni aparte și să particip alături de ei în lumea Fendt, Horsch, Valtra și Schröder”... Sunt cuvintele unuia dintre fermierii participanți. Mulți dintre membrii echipei MEWI au primit, verbal sau în scris, aceleași cuvinte de laudă. 

”Herzlich willkommen!” nu a fost doar o expresie pe un banner cu care sunt întâmpinați oaspeți.

Familia Schröder, cei trei frați - Volker, Bernd și Heiner, plus cei din noua generație, Carsten și Vera, au făcut totul pentru ca grupul de români să se simtă apreciat, respectat și mulțumit.

Monica Roșca, directorul economic MEWI, s-a ocupat de buna gospodărire și nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Pentru că așa se întâmplă cu tot ceea ce faci ”din inimă”. Din pasiune și considerație pentru ceilalți.

”Foarte mulți dintre fermierii care au venit în Germania la târg au fost impresionați de atitudinea familiei Schröder și de intențiile lor viitoare în ceea ce privește România.... Toată deplasarea, în ciuda amplorii foarte mari, a fost organizată impecabil și la superlativ, la toate capitolele... Frumușica este și va fi în continuare, un partener constant și loial! Cu stimă, Dragoș Stan (administrator Ferma Frumușica, comuna Axintele, jud. Ialomiţa)