Un an plin pentru Fendt

anunțat în Conferința anuală internațională de presă a producătorului german

 

Fendt a fost dintotdeauna mai mult decât un producător de tractoare. Fendt a fost întotdeauna cu un pas înainte în materie de cercetare și inovație. La fel ca marea majoritate a giganților germani din industria auto, Fendt a fost mereu considerat un adevărat titan al mașinilor agricole – un purtător al stindardului calității desăvârșite și al înaltei tehnologii.

În 2017, nu mai  puțin de 65 de milioane de euro au fost investiți în cercetare și dezvoltare – iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate, pentru că fermierii vor avea parte de o mulțime de noutăți, care vor fi prezentate oficial în cadrul târgului Agritechnica de la Hanovra în noiembrie.

 

Noul Fendt 200

Bine-cunoscutul Fendt 200 are, de acum, o nouă viață. Pe lângă toate acele caracteristici prin care Fendt se face remarcat de decenii, Fendt 200 se va conforma normelor de poluare Tier 4 Interim, ceea ce propulsează acest tractor printre cele mai puțin poluante din gama sa.

 

De asemenea, Fendt 200 va avea, pentru prima dată, un sistem de ghidare. Clienții vor putea astfel alege între un sistem de ghidare wayline ultrasonic sau un sistem de ghidare prin poziție GPS.

 

Mai mult, tractoarele de putere mare Fendt au împrumutat fratelui mai mic o serie de tehnologii ce se vor dovedi mai mult decât folositoare fermierilor. Printre acestea se numără:

 • ventilatorul reversibil (care promite să păstreze grila radiatorului curată)
 • sistemul de încălzire prin podeaua cabinei (special concepută pentru lucrările de iarnă)
 • arborele prizei de putere mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil (este vorba de modelul 540 E)
 • sistemul de direcție VarioActive (care facilitează operarea tractorului cu mai puține mișcări de volan).

 

Un adevărat star track: Fendt pe șenile!

Gama tractoarelor Fendt de peste 500 CP a fost extinsă cu două șenilate ce se vor încadra în intervalul 380-646 CP. Primul dintre ele, Fendt 1100 MT, este asemănător în construcție și specificații cu șenilatul Challenger din aceeași categorie și va fi disponibil în 4 modele: Fendt 1149 MT (492 CP), Fendt 1154 MT (536 CP), Fendt 1159 MT (592 CP) și Fendt 1165 MT (646 CP).

 

Dacă seria mare de şenilate Fendt este un fost Challenger, cea de-a doua va fi un tractor complet nou, disponibil în 3 modele: 938 Vario MT (380 CP), Fendt 940 Vario MT (405 CP) și Fendt 943 Vario MT cu 431 CP.

 • confortul sporit (datorită celor patru noutăți aduse sistemului de suspensie, printre care și suspensia cabinei în două puncte, un element unic tractoarelor șenilate);
 • vizibilitate maximă (oferită de deja faimoasa construcție a cabinelor Fendt);
 • transmisia VarioDrive (diviziune hidrostatic-mecanică);
 • sistem de ventilare Concentric Air System (cu posibilitatea de a-l comanda ca ventilator reversibil);
 • racorduri cu etanșare plană opționale;
 • Fendt iD pentru o turație redusă a motorului (care atinge maximul turațiilor la 1200 rpm în lucru și între 1000 rpm și 800 rpm atunci când tractorul este la ralanti).

 

Ambele șenilate vor fi disponibile după Agritechnica, în noiembrie, Fendt reușind astfel să își extindă gama de tractoare cu mașini de (mult!) peste 500 CP.

 

O combină IDEAL(ă)

Așa cum sugerează și numele noii combine, Fendt IDEAL este o mașină agricolă concepută pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor.

Supranumit și Fendt 1000 al combinelor chiar de către producători, IDEAL aduce multiple îmbunătățiri gamei de combine Fendt:

 

 • 3 modele (IDEAL 7, 8, și 9, de  451, 538 și 647 HP)
 • sistem de treierat și separat Helix cu rotor de 4,85 m în lungime și 600 mm în diametru (două rotoare Helix pentru modelele 8 și 9, și unul pentru modelul IDEAL 7)
 • folosirea întregului plan înclinat prin adăugarea a două tăvi de colectare
 • buncăr de boabe de mari dimensiuni, 17.100 l (cel mai mare de pe piață!)
 • sistem de descărcare hidraulic (care atinge cea mai mare viteză de descărcare a boabelor de pe piață, 210 l pe secundă)
 • sistem IDEALharvest (care folosește senzori acustici MADS pentru a trimite combinei date despre pierderi, procentaj de boabe sparte etc.)
 • sistem de conectare AutoDock (care conectează combina de heder în doar 5 secunde, din confortul cabinei)

 

Viitorul Fendt sună...verde cu noul e100

Poate una dintre cele mai surprinzătoare mașini prezentate anul acesta în cadrul conferinței, tractorul Fendt e100 reprezintă un pas  important pentru viitorul agriculturii.

 

Pe scurt, e100 este un tractor 100% electric de mici dimensiuni (100 CP, mai exact), potrivit pentru lucrările ușoare. Datorită zgomotului redus, acest tractor va putea fi utilizat și în orașe, pentru diverse lucrări  (de deszăpezire, de exemplu). Mai mult, calitățile tractorului e100 îl fac şi pe acesta lider în clasa sa:

 

 • baterie lithium-ion de 650 V, capacitate de 100 kw;
 • încărcare prin priză exterioară ce începe de la 400 V;
 • încărcare 80% în doar 40 de minute;
 • autonomie de 5 ore (în lucru efectiv)

 

Fendt e100 va fi disponibil începând cu 2018, în număr limitat.

 

Dincolo de științifico-fantastic, roboții MARS de la Fendt

Anunțați încă de anul trecut, roboții MARS sunt o inovație ce împinge granițele agriculturii într-un viitor care ar fi putut părea îndepărtat, ei deschizând porțile unei noi generații de echipamente agricole.

 

Prescurtat de la Mobile Agricultural Robot Swarms, MARS este un utilaj al cărui principiu de funcționare se bazează pe roboți de dimensiuni foarte mici, care operează în așa-numite „roiuri”, al căror e scop este acela de a ajuta la planificarea, monitorizarea și documentarea culturilor. Caracteristicile acestui sistem sunt următoarele:

 • Management evoluat al flotei de roboți (un MARS înglobează între 6 și 12 roboți conectați în permanență la centrul de comandă; astfel, când unul dintre roboți eșuează, flota este pregătită să preia acțiunile acestuia);
 • Însemânțare 24/7, chiar și în condiții grele (ceea ce se datorează în special motorului electric de 400 W și greutății reduse de 50 de kg);
 • Fără scurgeri de combustibil;
 • Cu 70% mai puțină energie folosită (atunci când e comparat cu mașini mari ce îndeplinesc aceleași sarcini);
 • Mai puține emisii de CO2.

 

Echipamentele agricole prezentate mai sus sunt doar o parte din totalul de inovații cu care Fendt va veni la  Agritechnica 2017. Trebuie, desigur, să amintim și de Fendt VarioPull (un sistem ce automatizează atașarea utilajelor prin folosirea greutății deja existente pentru tracțiune). De asemenea, nu ar putea fi uitate nici utilajele forestiere (cele pentru zone de munte, dar și cele complet noi, Fendt Slicer TLX și Former 14055 PRO), remorcile Tigo XR și Tigo PR), noile utilaje din gama preselor de balotat, dar și aparatul de erbicidat Fendt Rogator 600 (cu 3 modele, de 4.000, 5.000 și 6.000 de litri).

Conform datelor furnizate de Fendt, până la finalul anului 2017 se vor fi vândut 1000 de Fendt 1050 – un indicator clar al faptului ca fermierii din întreaga lume sunt interesați să îmbrățișeze tehnologia înaltă a acestei mărci. Luând în considerare multitudinea de inovații pe care Fendt le va prezenta în cadrul Agritechnica, se poate spune (încă de pe acum), că anul viitor va fi unul și mai prosper pentru producătorii de la Marktoberdorf.